Αρναία

Η Αρναία σήμερα είναι μια μικρή πόλη της ορεινής Χαλκιδικής χτισμένη στους πρόποδες του όρους Χολομώντα και σε υψόμετρο 600 μέτρων. Απέχει 70 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Θεσσαλονίκης και 38 από τον Πολύγυρο.

Αρναία
 

 
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Δήμος Αριστοτέλη
Δημοτική ενότητα Αρναίας
Δημοτική κοινότητα Αρναίας
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονία
Περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής
Υψόμετρο 600
Πληθυσμός 2.300 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασία Λιαρίγκοβη
Ταχ. κωδ. 63074
Τηλ. κωδ. 23723 50130 - 50121

Η Αρναία είναι μεγάλη ορεινή κωμόπολη στο νομό Χαλκιδικής.

 

Γεωγραφία

Η Αρναία είναι κτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 600 μέτρων, στους βόρειους πρόποδες του πυκνόφυτου ορεινού όγκου του Χολομώντα, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με πλούσια δάση και άφθονα τρεχούμενα νερά, έχοντας μπροστά της προς τα ΒΑ. μια κοιλάδα με καταπράσινα λειβάδια και απέναντι τα δάση του βουνού Δρεβενίκος[2]. Είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Βόρειας Χαλκιδικής και έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αδραμερίου. Αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κατά το 19ο αιώνα, οπότε και απέκτησε τη μορφή που έχει σήμερα. Μέχρι το 2010 ήταν πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, είναι η Ιστορική έδρα του δήμου Αριστοτέλη με έδρα την Ιερισσό και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 2.300 κατοίκους. Βρίσκεται επάνω στην επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού και απέχει Α. - ΝΑ της Θεσσαλονίκη 68 χλμ. και ΒΑ. από τον Πολύγυρο 34 χλμ.

Ιστορικά στοιχεία

Αρχαία Άρνη

Στη περιοχή της Αρναίας αναφέρεται στο Θουκυδίδη πολίχνη με την ονομασία Άρνη[. Aπό εκεί πέρασε ο Βρασίδας, στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Για λόγους που δε γνωρίζουμε, η αρχαία εκείνη πολίχνη καταστράφηκε. Στους επόμενους αιώνες στη θέση εκείνη δημιουργήθηκαν οικισμοί. Στα κατάστιχα του οθωμανικού κράτους μέχρι και το 1478 καταχωρείται ως καλλιεργήσιμη γη (τουρκmezraa) του Παλαιοχωρίου και δεν αναφέρονται κάτοικοι. Η φορολογική πρόσοδός της ανήκε στις προσόδους του Παλαιοχωρίου. Μεταξύ του 1478 με 1519 εξελίχθηκε σε χωριό χριστιανικό.

 

Σχετική εικόνα

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΝΑΙΑΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ARNAIAΑποτέλεσμα εικόνας για ARNAIAΑποτέλεσμα εικόνας για ARNAIA

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Login Form